ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
mom and breast feeding baby

ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Τα βρέφη, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής τους χρειάζονται συχνά και τακτικά γεύματα και το μητρικό γάλα είναι πάντα άμεσα διαθέσιμο, επομένως ο θηλασμός θα έπρεπε να είναι εύκολος όπου κι αν βρίσκεται μια μητέρα με το μωρό της. Ωστόσο, πολλές μητέρες συχνά ανησυχούν για το θηλασμό σε δημόσιους χώρους. Προβληματίζονται για το πώς θα αντιμετωπίσουν πιθανά επικριτικά σχόλια και δεν είναι σίγουρες για τα δικαιώματά τους.

 

Τι λέει ο νόμος;

Στην Ελλάδα, μέχρι και το έτος 2014, δεν είχε θεσπιστεί νόμος που να προστατεύει τις γυναίκες που θηλάζουν δημόσια. Με τη  ψήφιση, ωστόσο, του υπ. αρ. 4316/2014 νόμου για την προστασία της μητρότητας, κατοχυρώνεται η προστασία του θηλασμού σε δημόσιο χώρο. Είναι απολύτως νόμιμο να θηλάζετε σε δημόσιους χώρους οπουδήποτε στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο αλλά και με τον ευρωπαϊκό  νόμο περί ισότητας του 2010, η δυσμενής μεταχείριση μιας γυναίκας επειδή θηλάζει ένα παιδί οποιασδήποτε ηλικίας θεωρείται διάκριση λόγω φύλου. Αυτό ισχύει για κάθε επιχείρηση ή χώρο που παρέχει υπηρεσίες στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων ιδρυμάτων, ενώσεων και φορέων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι πάροχοι υπηρεσιών που έχουν άμεση σχέση με το κοινό δεν πρέπει να κάνουν διακρίσεις, να παρενοχλούν ή να θυματοποιούν μια γυναίκα επειδή θηλάζει. Η διάκριση περιλαμβάνει την άρνηση παροχής μιας υπηρεσίας, την παροχή χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίας ή την παροχή μιας υπηρεσίας με διαφορετικούς όρους.

 

Μπορούν οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα καταστήματα να ζητήσουν από μια γυναίκα που θηλάζει να φύγει;

Επιχειρήσεις, όπως καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα, δεν επιτρέπεται να ζητήσουν από μια γυναίκα να σταματήσει να θηλάζει το παιδί της ή να αρνηθούν να την εξυπηρετήσουν. Αυτό ισχύει για μητέρες που θηλάζουν παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας, καθώς ο νόμος τις προστατεύει για όσο διάστημα επιθυμούν να θηλάσουν τα μωρά τους. Εάν κάποιος άλλος πελάτης στο χώρο ενοχλείται από μια μητέρα που θηλάζει, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης θα μπορούσε να προτείνει να τον μεταφέρει σε διαφορετικό τραπέζι, αλλά είναι αντίθετο με το νόμο να ζητείται από την εν λόγω μητέρα να φύγει επειδή θηλάζει.

 

Είναι πιθανό οι εργαζόμενοι, οι ιδιοκτήτες ή οι διευθυντές μεμονωμένων επιχειρήσεων να μην γνωρίζουν αυτούς τους κανονισμούς και να πουν σε μια γυναίκα ότι δεν μπορεί να θηλάσει σε επαγγελματικό χώρο. Εάν συμβεί αυτό, η μητέρα μπορεί να αμφισβητήσει το αίτημά τους. Εάν εξακολουθεί να ζητείται να σταματήσει το θηλασμό ή να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις, μπορεί να επικοινωνήσει με το Κυβερνητικό Γραφείο Ισότητας. Ένας δικηγόρος μπορεί να συμβουλεύσει εάν μπορεί να ασκηθεί αξίωση για διάκριση βάσει του ισχύοντος νόμου.

 

Τι γίνεται με τους κοινόχρηστους χώρους;

Εάν μια μητέρα είναι έξω με το μωρό της, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσει και να θηλάσει. Δεν απαιτείται να καλύπτεται ή να πηγαίνει σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο θηλασμού εάν δεν το επιθυμεί. Ωστόσο, και πάλι μπορεί να συναντήσει ανθρώπους που θα τις κάνουν συστάσεις. Οι θηλάζουσες μητέρες προστατεύονται από νόμους περί διακρίσεων λόγω φύλου που απαγορεύουν σε οποιονδήποτε να συμπεριφέρεται δυσμενώς σε μια γυναίκα επειδή θηλάζει.

 

Ο θηλασμός είναι φυσιολογικός

Αν και για αρκετά χρόνια ο θηλασμός μπορεί να θεωρείται στη χώρα μας από πολλούς κάτι που δεν πρέπει να γίνεται δημόσια, ο περιορισμός του θηλασμού όταν βρίσκεστε έξω μπορεί να περιορίσει την πρόσληψη τροφής από το μωρό σας. Ο θηλασμός είναι ο πιο φυσικός τρόπος κατανόησης και ικανοποίησης των αναγκών του μωρού σας και η σημασία του όσον αφορά την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα αναγνωρίζεται επίσημα από οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Όσο πιο συχνά γίνεται αντιληπτός ο θηλασμός, τόσο πιο εύκολα θα γίνει αποδεκτός από το κοινό, οδηγώντας σε αλλαγή της στάσης των ανθρώπων και μείωση κάθε κριτικής διάθεσης.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια είναι πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας με σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και έχει προϋπηρεσία σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

Περιεχομενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ : ΣΥΛΛΟΓΗ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ & ΧΡΗΣΗ 
ΓΙΑΤΙ Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ;
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ;
ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!
ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ: ΠΟΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΧΙ
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα