ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΗΝ ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥΣ;

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΗΝ ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥΣ;

Παθητική ανοσία

Κατά τους τελευταίους 3 μήνες της εγκυμοσύνης, τα αντισώματα από τις μητέρες περνούν στα αγέννητα μωρά τους μέσω του πλακούντα. Αυτός ο τύπος ανοσίας ονομάζεται παθητική ανοσία γιατί τα αντισώματα δίνονται έτοιμα από τη μητέρα στο μωρό, δεν τα αναπτύσσει μόνο του το ίδιο. Τα αντισώματα είναι ειδικές πρωτεΐνες που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα για να βοηθήσει στην προστασία του σώματος από βακτήρια και ιούς. Η ποσότητα και ο τύπος των αντισωμάτων που περνούν στο μωρό εξαρτάται από την ανοσία της μητέρας. Για παράδειγμα, εάν μια μητέρα έχει περάσει ανεμοβλογιά και επομένως έχει αναπτύξει ανοσία έναντι της πάθησης, ορισμένα από τα αντισώματα θα περάσουν στο μωρό.

 

Τί ακριβώς όμως ισχύει για την παθητική ανοσία;

 

  • Η παθητική ανοσία στα νεογέννητα μωρά είναι μόνο προσωρινή και αρχίζει να μειώνεται μετά τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες.

 

  • Το μητρικό γάλα περιέχει επίσης αντισώματα, πράγμα που σημαίνει ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν παθητική ανοσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

  • Το παχύρρευστο κιτρινωπό γάλα (πρωτόγαλα) που παράγεται τις πρώτες μέρες μετά τη γέννηση είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντισώματα.

 

  • Τα πρόωρα μωρά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια ασθένεια επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι τόσο ισχυρό και δεν τους έχουν περάσει τόσα αντισώματα.

 

Στην ενίσχυση της παθητικής ανοσίας συντελεί και ο εμβολιασμός των εγκύων. Τα αντισώματα που αναπτύσσει μια έγκυος μητέρα σαν απάντηση στον εμβολιασμό προστατεύουν τόσο την ίδια, όσο και το αγέννητο μωρό της από σοβαρή νόσηση. Υπάρχουν ορισμένα εμβόλια τα οποία δε συνιστώνται κατά την εγκυμοσύνη, όπως για παράδειγμα αυτό της ερυθράς-ιλαράς-παρωτίτιδας. Υπάρχουν όμως άλλα, όπως αυτό της γρίπης και του κοκκύτη, που είναι ιδιαίτερα ασφαλή, συνιστώνται παγκοσμίως και έχουν σώσει πολλές ζωές.

 

Καθώς η ανοσία των νεογνών είναι προσωρινή, είναι σημαντικό να ξεκινήσετε τους παιδικούς εμβολιασμούς όταν το μωρό σας είναι 2 μηνών. Αυτό ισχύει για μωρά που είναι είτε πρόωρα είτε τελειόμηνα. Ο πρώτος εμβολιασμός, που γίνεται όταν το μωρό σας είναι 2 μηνών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κοκκύτη και Hib (αιμόφιλος γρίπης τύπου β), επειδή η ανοσία σε αυτές τις καταστάσεις μειώνεται ταχύτερα. 

Σε κάθε περίπτωση, συζητήστε εκ των προτέρων τις ανάγκες για εμβολιασμό του μωρού σας με την παιδίατρό σας, ώστε να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι και οργανωμένοι. 

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια είναι πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας με σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και έχει προϋπηρεσία σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

Περιεχομενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ ΣΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΑΓΚΩΝΕΙ : TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ : ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
ΧΕΙΜΩΝΑΣ : ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ ΣΕ ΒΡΕΦΗ & ΠΑΙΔΙΑ
ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ     
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.