ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ ΑΠΟ 4 ΕΩΣ 6 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΣΑΣ ΑΠΟ 4 ΕΩΣ 6 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ!

Το μωρό σας έκλεισε τους τρεις πρώτους μήνες και σιγά σιγά αρχίζει μια νέα περίοδος! Κατανοείτε πλέον καλύτερα τις ανάγκες του και έχετε μπει σε έναν ρυθμό σχετικά με την φροντίδα του. Η καθημερινότητα είναι πλέον πιο εύκολη και διασκεδαστική με ένα βρέφος στο σπίτι καθώς πέρασε η δύσκολη εποχή με τους κολικούς, με το μωρό σας να είναι πλέον περισσότερες ώρες ξύπνιο, πιο δραστήριο και κινητικό ενώ αλληλεπιδρά περισσότερο.

Σε αυτό το δεύτερο τρίμηνο της ζωής του, το μωρό σας αναπτύσσει νέες ικανότητες και αποκτά προτιμήσεις. Φυσικά κάθε μωρό έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάτε, κάνοντας συγκρίσεις με άλλα μωρα. Άλλωστε πάντα θα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψετε για το παιδί σας!

Το μωρό σας έγινε 4 μηνών!

Ο θηλασμός εδώ και αρκετό καιρό έχει πια σταθεροποιηθεί και πλέον γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα. Το μωρό έχει πάρει αρκετό βάρος και συνήθως στον 4ο μήνα ζυγίζει το διπλάσιο από το βάρος γέννησης. Μέρα με τη μέρα αναπτύσσεται η επικοινωνία και το μωρό σας αρχίζει να αναγνωρίζει οικεία πρόσωπα και αντικείμενα και αντιδρά περισσότερο στα συναισθήματα και τις εκφράσεις σας, όπως τα χαμόγελα αλλά και τα συνοφρυώματα! Απολαμβάνει το παιχνίδι και μπορεί να δείξει ενόχληση αν σταματήσετε να παίζετε μαζί του!

Τί να περιμένω από το μωρό μου σε αυτή την ηλικία

 • Το μωρό σας αρχίζει να κουνά πλέον καλύτερα, συνειδητά και πιο συγκεκριμένα τα χέρια και τα πόδια του. Όταν μπαίνει μπρούμυτα ανασηκώνει καλά το κεφάλι και τους ώμους και αρχίζει να γυρίζει αρχικά στο πλάι και στη συνέχεια από μπρούμυτα – ανάσκελα και το ανάποδο. Σε αυτή την ηλικία χρειάζεται πολύ προσοχή, ειδικά όταν το βάζετε σε ψηλό σημείο π.χ. αλλαξιέρα ή καναπέ γιατί χωρίς επίβλεψη μπορεί να γυρίσει και να πέσει.
 • Το μωρό σας αρχίζει να γίνεται πιο επικοινωνιακό και να ανταλλάσσει φωνούλες με τους γονείς, δηλαδή σας μιλάει με το δικό του τρόπο, κάνει αυτό που ονομάζουμε “πρωτοκουβέντα”.
 • Το μωρό σας αρχίζει να φέρνει αντικείμενα στο στόμα, όπως κουδουνίστρες ή μαλακά παιχνίδια. Αν κάνατε αποστείρωση σε πιπίλες ή μπιμπερό πλέον μπορείτε να τη σταματήσετε.
 • Η όραση ωριμάζει και το μωρό σας αρχίζει να βλέπει καλύτερα και να ξεχωρίζει σκιές από κόκκινο, μπλε και κίτρινο χρώμα. Αρχίζει να απολαμβάνει να κοιτά αντικείμενα με πιο περίπλοκα σχέδια και σχήματα, όπως επίσης και να χαζεύει την αντανάκλαση του στα παιχνίδια ή σε καθρεφτάκι. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο “Η ανάπτυξη της όρασης στα παιδιά: Πότε διακρίνει το βρέφος το χαμόγελό σας;”
 • Από τον 4ο μήνα και μετά περιμένουμε να ανατείλουν και τα πρώτα δοντάκια. Για περισσότερες πληροφορίες για την περιποίηση των δοντιών μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο “ Πώς φροντίζω τα πρώτα δόντια του μωρού μου;”

Το μωρό σας έγινε 5 μηνών!

Το μωρό σας αρχίζει να είναι πιο δραστήριο, ξύπνιο και χαρούμενο το πρωί, αρχίζει να είναι πιο κινητικό, να κάθεται με υποστήριξη και να περιεργάζεται αντικείμενα. Κοιμάται καλύτερα το βράδυ από ότι τους πρώτους μήνες και συνήθως χρειάζεται 2-3 υπνάκους την ημέρα. Σε αυτή την ηλικία τα περισσότερα μωράκια αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για το φαγητό σας όταν τρώτε.

Τί να περιμένω από το μωρό μου σε αυτή την ηλικία

 • Αρχίζει να μπορεί κάθεται με μικρή υποστήριξη από μαξιλαράκια ή τη γωνία του καναπέ.
 • Η κινητικότητα βελτιώνεται και μπορεί να γυρίζει μπρούμυτα-ανάσκελα. Πιάνει και κρατάει αντικείμενα στα χέρια και τα περιεργάζεται.
 • Αρχίζει να εκδηλώνει συναισθήματα, όπως γέλιο και χαμόγελα χαράς, ευχαρίστησης και απόλαυσης, αλλά και γκρίνια, συνοφρύωμα και κλάμα όταν θυμώνει ή εκνευρίζεται
 • Αρχίζει και κάνει διάφορους ήχους ή και μικρές τσιρίδες για να επικοινωνήσει.
 • Αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό σας όταν τρώτε. Όταν το μωρό σας γέρνει με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό προς το φαγητό ανοίγοντας το στόμα μπορείτε να πειραματιστείτε με την εισαγωγή στερεών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο “Εισαγωγή στερεών τροφών: Βασικοί κανόνες για τη διατροφή του βρέφους” όπως επίσης και το “Εισαγωγή στερεών τροφών: Baby Led Weaning ή παραδοσιακός τρόπος σίτισης;”

Το μωρό σας έγινε 6 μηνών!

Το μωρό σας αναγνωρίζει τα οικεία πρόσωπα, γυρίζει στο όνομά του, συντονίζει καλύτερα τις κινήσεις του και εκδηλώνει νέα συναισθήματα. Αν δεν έχει ξεκινήσει ήδη, σε αυτή την ηλικία ξεκινά τις στερεές τροφές και αρχίζει να δοκιμάζει νέες γεύσεις και υφές στο φαγητό του.

Τί να περιμένω από το μωρό μου σε αυτή την ηλικία

 • Κάθεται πλέον πολύ καλύτερα με υποστήριξη και αρχίζει να κάθεται και για λίγο μόνο του χωρίς υποστήριξη, πριν πέσει προς τα μπρος ή στο πλάι.
 • Πιάνει πλέον καλά διάφορα αντικείμενα, όπως κουδουνίστρες και παιχνίδια και μπορεί να τα μεταφέρει από το ένα χέρι στο άλλο. Εννοείται πως ό,τι περνά από μπροστά του μπαίνει κατευθείαν και στο στόμα!
 • Χτυπά τα αντικείμενα που κρατά στο χέρι του στο πάτωμα, για να δει τι θορύβους κάνουν. Αγαπημένο παιχνίδι οι κουδουνίστρες, που κάνουν πολύ θόρυβο.
 • Γυρίζει στους ήχους και πλέον ανταποκρίνεται και στο όνομά του.
 • Χαίρεται να ανταλλάσσει φωνούλες και να κάνει ήχους «μπαμπαλίσματος»
 • Πώς να βοηθήσω την ανάπτυξη του μωρού μου;
 • Χαμογελάτε και μιλάτε στο μωρό σας με απαλή φωνή, όσο πιο συχνά γίνεται.
 • Διαβάστε, τραγουδήστε στο μωρό σας ή βάλτε μουσική, όποια μουσική θέλετε, δεν χρειάζεται να είναι μουσική για μωρά.
 • Επαναλάβατε τους ήχους που κάνει ή μιμηθείτε αστείους θορύβους και γελάστε μαζί.
 • Παίξτε μαζί του κάτω στο πάτωμα. Ξαπλώστε, γυρίστε, ρολάρετε, κυληθείτε.
 • Ανταποκριθείτε στο κλάμα του και αναγνωρίστε σιγά σιγά κάθε διαφορετικό κλάμα τι σημαίνει.
 • Βρείτε και εφαρμόστε μια ρουτίνα φαγητού και ύπνου που ταιριάζει σε σας και το μωρό σας.

Πάντα θα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψετε για το παιδί σας!

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια είναι πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας με σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και έχει προϋπηρεσία σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

Περιεχομενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΑΓΚΩΝΕΙ : TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ : ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
ΧΕΙΜΩΝΑΣ : ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ ΣΕ ΒΡΕΦΗ & ΠΑΙΔΙΑ
ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ     
ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ : ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα