ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΜΕΡΑ!

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ: ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥΣ ΜΕΡΑ!

Το καλοκαίρι τελείωσε και σε λίγο καιρό ανοίγουν και πάλι τα σχολεία!

Τα περισσότερα παιδιά θα επιστρέψουν στα θρανία για μια νέα σχολική χρονιά. Κάποια παιδιά όμως θα πάνε σχολείο για πρώτη φορά…

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι μια πολύ σημαντική στιγμή τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Μικροί και μεγάλοι ανησυχούν για την μεγάλη αυτή αλλαγή που συνήθως αποτελεί ορόσημο στις ζωές των παιδιών.

Για αυτόν τον λόγο οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν για να μην μεταδώσουν το άγχος τους στα παιδιά. Καλό θα ήταν να μιλάνε στο παιδί
για το σχολείο με ενθουσιασμό και να το περιγράφουν σαν ένα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό μέρος. Αντίθετα, δεν θα πρέπει να το παρουσιάζουν σαν κάτι πολύ σοβαρό και δύσκολο που θα τους απομακρύνει από την παιδική ξεγνοιασιά.

Η σωστή προσέγγιση είναι να προετοιμάσουμε σιγά σιγά το παιδί ως μια φυσική εξέλιξη στη ζωή του!

Ανησυχείτε πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας για το σχολείο;

Στην προετοιμασία για την έναρξη του δημοτικού πολύ μικρή σημασία έχει η ανάπτυξη των ακαδημαϊκών ικανοτήτων. Αυτά θα τα μάθει στο σχολείο. Αυτό που έχει κυρίως σημασία είναι να καλλιεργηθούν οι κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού και να προαχθεί η συναισθηματική του ωριμότητα.

Οι βασικές ικανότητες που πρέπει να έχει ένα παιδί όταν ξεκινά το δημοτικό είναι να μπορεί να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα, να μπορεί να σταθεί στην ουρά, να μπορεί να είναι μέλος μιας ομάδας, να ακούει ήσυχα αυτόν που μιλάει και να περιμένει τη σειρά του για να μιλήσει, να παραμένει σχετικά ήσυχο και συγκεντρωμένο στη θέση του ολοκληρώνοντας μια δραστηριότητα στο θρανίο.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να προετοιμαστεί για το σχολείο;

Πρακτικές δεξιότητες

 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί μπορεί να ντυθεί μόνο του (να χειρίζεται κουμπιά και φερμουάρ, να βάζει και να βγάζει το μπουφάν), να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα και να πλένει τα χέρια του μετά.
 • Μάθετε στο παιδί να είναι υπεύθυνο για την τσάντα του. Πριν πάει στο σχολείο βεβαιωθείτε πως ξέρει να αναγνωρίζει την τσάντα του και πως ξέρει να ανοίγει και να κλείνει τα δοχεία φαγητού.
 • Μάθετε στο παιδί να κρατά σωστά το μολύβι ή το μαρκαδόρο. Δοκιμάστε να του μάθετε να χρησιμοποιεί και το ψαλίδι.

Ακαδημαϊκές δεξιότητες

 • Διαβάστε συχνά βιβλία, συζητήστε για αυτά και ζητήστε του να σας τα διηγηθεί.
 • Φέρτε το παιδί σε επαφή με τα γράμματα και τους αριθμούς. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να του τα διδάξετε πριν αρχίσει το σχολείο. Μπορείτε απλώς να ενσωματώσετε σχετικές  πληροφορίες στην καθημερινότητά σας, όπως για παράδειγμα να μετρήσετε τα παιχνίδια ή τα ψώνια μετά το σούπερ μαρκετ.  Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε παιχνίδια με αριθμούς, γράμματα, σχήματα και χρώματα. Η μάθηση στο σπίτι με τη συμμετοχή σας παίζει σημαντικό ρόλο.
 • Μάθετε στο παιδί να αναγνωρίζει το όνομα του όταν το βλέπει γραμμένο ή ακόμη και να το γράφει.

Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες

 • Ενθαρρύνετε τις φιλίες. Καλέστε στο σπίτι φίλους του παιδιού ή οργανώστε εξόδους σε παιδικές χαρές και πάρκα προκειμένου να ενισχύσετε τις κοινωνικές του δεξιότητες.
 • Μάθετε στο παιδί να ακολουθεί κανόνες, όπως να περιμένει τη σειρά του στο παιχνίδι. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι δεν αρκεί να σηκώσει το χέρι του για να πάρει το λόγο αλλά ότι πρέπει να περιμένει τη σειρά του. Εξασκήστε την εφαρμογή των κανόνων και τη υπομονής μέσα από το παιχνίδι ακόμη και κατά τη διάρκεια του οικογενειακού φαγητού, με τα αδέρφια ή με τα κουκλάκια του.
 • Αναθέστε στο παιδί μικρές δουλειές στο σπίτι που είναι κατάλληλες για την ηλικία του. Πάντα να επιβραβεύετε το καλό αποτέλεσμα ώστε να ενθαρρύνετε την υπευθυνότητα και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του .
 • Μάθετε στο παιδί να μοιράζεται τα πράγματά του.
 • Ενθαρρύνετε το παιδί να κάθεται ήσυχο στο γραφείο του ή το τραπέζι  φτιάχνοντας ένα παζλ ή ζωγραφίζοντας και αυξήστε αυτό το χρόνο σιγά σιγά.

Συμβουλές για ευκολότερη προσαρμογή!

 • Μιλήστε στο παιδί για το σχολείο με ένα θετικό και χαρούμενο τρόπο! Αναφερθείτε σε όλα τα ωραία πράγματα που θα μάθει και στους νέους φίλους που θα κάνει. Ακόμη καλύτερα πείτε του ιστορίες από τα δικά σας σχολικά χρόνια και την πρώτη μέρα στο σχολείο!
 • Η εμπειρία του παιχνιδιού βοηθάει στην προετοιμασία τους για το σχολείο. Μέσα από τα παιχνίδια ρόλων στο σπίτι αναπτύξτε όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για το σχολείο.
 • Δώστε στο παιδί σας ερεθίσματα με μια βόλτα σε ένα μουσείο, μια βιβλιοθήκη, μια έκθεση ή ακόμη και σε μια συναυλία.
 • Προτρέψτε το να εκφράσει τα συναισθήματά του και να σας ρωτήσει όποιες απορίες έχει γύρω από το σχολείο.
 • Μην ξεχνάτε ότι ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για να έχει το παιδί καλή συμπεριφορά και συγκέντρωση.
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια είναι πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας με σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και έχει προϋπηρεσία σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

Περιεχομενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΑΓΚΩΝΕΙ : TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ : ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
ΧΕΙΜΩΝΑΣ : ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ ΣΕ ΒΡΕΦΗ & ΠΑΙΔΙΑ
ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ     
ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ : ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα