ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ: BABY LED WEANING Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΙΤΙΣΗΣ;

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ: BABY LED WEANING Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΣΙΤΙΣΗΣ;

Το μωρό σας έγινε 6 μηνών και ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε την εισαγωγή στερεών τροφών.

Ο πιο δημοφιλής τρόπος είναι η σίτιση με τη μορφή πουρέ. Τα τελευταία χρόνια όμως, έχει αρχίσει και εφαρμόζεται από πολλούς γονείς η μέθοδος baby led weaning. Με αυτή την μέθοδο, δεν χρησιμοποιούνται πολτοποιημένες τροφές και κουτάλια αλλά το βρέφος τρώει μόνο του σε κομμάτια τροφές κατάλληλες για την ηλικία του.

Ενημερωθείτε για οφέλη και τα μειονεκτήματα των δύο μεθόδων και επιλέξτε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο για να ξεκινήσετε την εισαγωγή στερεών τροφών.

Παραδοσιακός τρόπος σίτισης

Με τον κλασικό τρόπο εισαγωγής τροφών το βρέφος ταΐζεται από έναν ενήλικα με το κουτάλι. Τα φαγητά έχουν κατά κύριο λόγο μορφή πουρέ και περιλαμβάνουν μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, κρέατος και άλλων τροφών είτε μια μια είτε σε συνδυασμό. Με τον τρόπο αυτό το μωρό έρχεται σε επαφή με πολλές διαφορετικές γεύσεις.

Στα θετικά αυτής της μεθόδου συγκαταλέγεται η μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τροφών που προσφέρονται στο μωρό, δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι τροφές μπορούν να προσφερθούν σε μορφή πουρέ. Επίσης, με τον τρόπο αυτό μπορούν πιο εύκολα να καταναλωθούν τροφές πλούσιες σε σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα απαραίτητα ιχνοστοιχεία.

Από την άλλη, το αρνητικό αυτής της μεθόδου είναι ότι η ποσότητα του φαγητού ελέγχεται κατά βάση από τον ενήλικα, οπότε μπορεί να ξεπερνά τις ανάγκες του μωρού.

Baby Led Weaning (εισαγωγή στερεών τροφών καθοδηγούμενη από το μωρό)

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά περίπου το 2001, μετά την έκδοση ενός βιβλίου από την αγγλίδα επισκέπτρια υγείας Gill Rapley. Είναι μια πιο χαλαρή και μη οργανωμένη προσέγγιση εισαγωγής τροφών. Η λογική είναι ότι προσφέρονται στα βρέφη μαλακά φαγητά, που μπορούν να τα πιάνουν με τα χέρια τους, χωρίς τη βοήθεια από τους ενήλικες.

Ο συγκεκριμένος τρόπος σίτισης στηρίζεται στο γεγονός ότι τα βρέφη περίπου στην ηλικία των 6 μηνών αρχίζουν και αποκτούν ενδιαφέρον για τα φαγητά. Έτσι, όταν το βρέφος μπορεί να κάθεται καλά χωρίς υποστήριξη, τοποθετούνται μπροστά του φαγητά σε κομμάτια που μπορεί να τα πιάσει και αφήνεται ελεύθερο να δοκιμάσει, με τον τρόπο που θέλει και όσο επιθυμεί.

Η λογική αυτής της μεθόδου είναι ότι η πρόσληψη τροφής εξαρτάται μόνο από το ίδιο το βρέφος και τις ανάγκες του, με τρόπο ανάλογο με αυτόν του θηλασμού. Όπως το βρέφος θηλάζει όποτε και όσο θέλει, έτσι τρώει όποτε και όσο θέλει (responsive feeding). Με αυτό τον τρόπο το βρέφος αυτορυθμίζεται, καθορίζει την ποσότητα του φαγητού που χρειάζεται και μελλοντικά υιοθετεί πιο υγιεινές συνήθειες. Επίσης, επειδή κάθε φορά διαλέγει από μια ποικιλία φαγητών, θεωρητικά γίνεται πιο τολμηρό στις επιλογές του και μελλοντικά τρώει περισσότερα φαγητά και δοκιμάζει πιο εύκολα διαφορετικές και καινούργιες γεύσεις.

Αν υιοθετήσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο το βρέφος θα πρέπει να κάθεται καλά, τα φαγητά να είναι κατάλληλα (να αποφεύγονται ωμά και σκληρά λαχανικά και σκληρά φρούτα), να υπάρχει πάντα επίβλεψη ενήλικα και να αφήνετε το βρέφος να βάζει πάντα μόνο του το φαγητό στο στόμα και όχι παράλληλα με κάποιον ενήλικα.

Στα αρνητικά αυτής της μεθόδου συγκαταλέγεται ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί από έρευνες ότι τα παιδιά αυτά παίρνουν ικανοποιητικά θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο και ικανοποιητική ενέργεια ή ότι τρώνε ικανοποιητική ποικιλία τροφών.

baby eating

Ποια μέθοδο να επιλέξω;

Δεν υπάρχουν ικανοποιητικά δεδομένα από τη σύγκριση των 2 μεθόδων για το ποια είναι η καταλληλότερη. Η απόφαση εξαρτάται από την ετοιμότητα του μωρού και τις προτιμήσεις των γονέων.

Είναι σημαντικό και στις 2 μεθόδους οι γονείς να αναγνωρίζουν τα σημάδια της πείνας και του κορεσμού στο παιδί τους και να το ταΐζουν σύμφωνα με αυτά. Όταν επιμένουμε και σπρώχνουμε έξτρα μπουκιές φαγητού στο στόμα του παιδιού παρά το γεγονός ότι αυτό δείχνει ότι δεν θέλει άλλο ή να προσφέρουμε φαγητό για παρηγοριά ή επιβράβευση δημιουργεί ανθυγιεινές συνήθειες για όλη τη ζωή, που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερβαρότητα και παχυσαρκία.

Όποια μέθοδο και αν επιλέξετε η κάθε νέα τροφή πρέπει να εισάγεται μόνη της, με απόσταση 3-5 ημερών από την προηγούμενη εισαγωγή. Και στις 2 μεθόδους τα φαγητά που προσφέρονται δεν θα πρέπει να αποτελούν κίνδυνο πνιγμονής (π.χ. σκληρά λαχανικά, ποπ κορν, κ.τ.λ.)

Πρόσφατα έχει υιοθετηθεί μια τροποποιημένη εκδοχή του Baby Led Weaning, το Baby Led Introduction to Solids, το οποίο εστιάζει κυρίως στην εισαγωγή τροφών πλούσιων σε ενέργεια και σίδηρο και την οπωσδήποτε αποφυγή τροφών που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο πνιγμονής.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια είναι πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας με σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και έχει προϋπηρεσία σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

Περιεχομενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΩΣ ΝΑ ΤΑΪΣΩ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ;
ΤΑ ΥΠΕΡΒΑΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΥΠΕΡΤΑΣΗ: ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΤΡΟΦΩΝ: ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΥΣ
ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΡΧΙΣΩ ΤΙΣ ΣΤΕΡΕΕΣ ΤΡΟΦΕΣ;
ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΦΑΓΗΤΟ. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΚΑΚΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ;
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα