ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ: 15 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟ: 15 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΙΩΣΗ

H γνωριμία των παιδιών με τα κατοικίδια μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας μακροχρόνιας σχέσης ζωής, από την οποία τα παιδιά μαθαίνουν να φροντίζουν και να νοιάζονται για τα ζώα

Μαθαίνουν να φέρονται με ευγένεια και σεβασμό σε κάθε ύπαρξη, ενώ παράλληλα αναπτύσσουν το αίσθημα της υπευθυνότητας.

Αν θεωρείτε ότι τα παιδιά σας είναι έτοιμα να διαχειριστούν την φροντίδα ενός κατοικίδιου, μπορείτε να τα εμπιστευτείτε, να τα βοηθήσετε να μάθουν και τελικά να κερδίσουν πολλά από μια τέτοια «συγκατοίκηση»!

Τι οφέλη μπορεί να προσφέρει ένα κατοικίδιο στο παιδί σας;

Μεγαλώνοντας με ένα κατοικίδιο στο σπίτι το παιδί γίνεται πιο κοινωνικό και βελτιώνει την αυτοεκτίμησή του, μειώνοντας τις ανασφάλειές του. Ο δεσμός που δημιουργείται μεταξύ τους βοηθά το παιδί, εκτός από το να αποκτήσει αυτοπεποίθηση στο να αναπτύξει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους. Επίσης, η καλή σχέση με το κατοικίδιο μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας, την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια.

Όμως ποιοι κανόνες πρέπει να πλαισιώσουν αυτή τη σχέση ώστε να αποφευχθούν οι άσχημες συμπεριφορές, τα δυσάρεστα σκηνικά ή ακόμη και οι επικίνδυνες στιγμές;

Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές που θα βοηθήσουν το παιδί σας να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη από τη σχέση του με το κατοικίδιο ή θα το βοηθήσουν να αποδεχθεί την έλευση του στο σπίτι, αν το υιοθετήσετε μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Βασικοί κανόνες συμβίωσης αν έχετε ήδη κατοικίδιο

Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι μη διαπραγματεύσιμος κανόνας και πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση μιας σχέσης αγάπης με το κατοικίδιό σας.

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα κουβαλούν και μεταφέρουν μικρόβια, παράσιτα και μύκητες, που μπορεί να μεταδοθούν στον άνθρωπο και να προκαλέσουν διάφορα νοσήματα. Αυτό γίνεται είτε με την άμεση επαφή με το τρίχωμα, το στόμα ή τα σάλια των ζώων, είτε με τα περιττώματά τους, είτε μετά από δάγκωμα ή γρατζούνισμα.

Επομένως οι πρώτοι και κύριοι κανόνες αφορούν την καθαριότητα και υγιεινή:

1. Σημαντικό είναι μετά από το παιχνίδι με τα ζώα οι γονείς να πλένουν καλά τα χέρια τους και να μάθουν και στα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Αυτό ισχύει και πριν την παρασκευή ή κατανάλωση φαγητού, ασχέτως αν είχαν πιάσει το ζώο ή όχι ακριβώς πιο πριν.

2. Τα υπολείμματα φαγητού στα πιάτα των ζώων θα πρέπει να καθαρίζονται γιατί μπορεί να μαζέψουν μυρμήγκια ή άλλα έντομα.

3. Τα σκεύη στα οποία τρώνε τα κατοικίδια θα πρέπει να είναι σε σημείο που δεν το φτάνουν τα παιδιά γιατί αφενός μπορεί να φάνε ή να πιούν νερό από εκεί -γεγονός που δεν είναι καθόλου υγιεινό- και αφετέρου γιατί τα υπολείμματα τροφής μπορεί να αποτελέσουν αιτία πνιγμονής των μικρών παιδιών.

4. Θα πρέπει να υπάρχει συχνή φροντίδα και καθημερινός καθαρισμός του κατοικιδίου, καθώς  και αποκομιδή των περιττωμάτων του.

5. Θα πρέπει να τηρούνται οι προγραμματισμένες επισκέψεις στον κτηνίατρο, ο απαραίτητος εμβολιασμός και να περιορίζονται οι επαφές του κατοικίδιου με αδέσποτα ζώα.

Εξίσου σημαντική είναι όμως και η ασφάλεια:

6. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να παίζουν με τα ζώα με σεβασμό. Δε θα πρέπει να προσπαθούν να χαϊδέψουν ή να ακουμπήσουν ζώα τα οποία δεν είναι φιλικά, δε θα πρέπει να τα ενοχλούν ενώ κοιμούνται ή τρώνε και σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να τα κακομεταχειρίζονται.

7. Μην ξεχνάτε ότι δε θα πρέπει το κατοικίδιο να βρίσκεται μόνο του με βρέφη και μικρά παιδιά, χωρίς την επίβλεψη ενήλικα.

Βασικοί κανόνες αν αποφασίσετε να πάρετε καινούριο κατοικίδιο

8. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε το τελικό μέγεθος του ζώου που παίρνετε, ώστε να μην είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορείτε να φροντίσετε.

9. Τα παιδιά με γνωστή αλλεργία στο τρίχωμα των ζώων δε θα πρέπει να έχουν τέτοιο κατοικίδιο.

Ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής:

10. Απαγορεύστε το γλείψιμο στο πρόσωπο και σώμα των παιδιών, όσο κι αν τα παιδιά σας το απολαμβάνουν, για την αποφυγή μετάδοσης νοσημάτων.

11. Μην αφήνετε το κατοικίδιο να ανεβαίνει στο κρεβάτι, μη ξεχνάτε: δεν είναι διακοσμητικό κουκλάκι.

Αλλά και τους κανόνες ασφάλειας:

Τόσο τα κατοικίδια όσο και τα μικρά παιδιά χρειάζονται χρόνο για να γνωριστούν μεταξύ τους. Για να γίνει αυτό ομαλά και με ασφάλεια θα πρέπει ο γονιός ή οποιοσδήποτε άλλος ενήλικας να παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά, να κρατά είτε το παιδί είτε το κατοικίδιο περιορισμένο και να είναι έτοιμος να επέμβει αν χρειαστεί.

12. Έχετε υπόψη ότι ένα παιδί είναι αρκετά ώριμο να χειριστεί και να φροντίσει ένα ζώο γύρω στην ηλικία των 5-6 ετών περίπου. Τα μικρότερα παιδιά των 3-4 ετών δεν έχουν την ωριμότητα να διαχωρίσουν ένα κατοικίδιο από ένα λούτρινο ζωάκι, με αποτέλεσμα να παίζουν άτσαλα μαζί του και πιθανόν να ενοχλούν με τη συμπεριφορά τους το ζώο και να το προκαλέσουν να τα δαγκώσει. Επίσης σε αυτές τις ηλικίες συχνά δε μπορούν να ελέγξουν τις εκρήξεις οργής τους ή την επιθετικότητά τους, επομένως για την ασφάλειά τους θα πρέπει το παιχνίδι με τα κατοικίδια να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα.

13. Παιδιά κάτω των 10 ετών δε μπορούν να φροντίσουν μόνα τους κατοικίδια, χωρίς τη βοήθεια ενός ενήλικα. Επομένως μην τα επιβαρύνετε με αυτή την ευθύνη, αλλά ζητήστε τους να σας βοηθούν.

14. Μην επιτρέπετε στα ζώα να πλησιάζουν στο πρόσωπο των παιδιών, καθώς ενέχεται ο κίνδυνος δαγκώματος.

15. Μάθετε στο παιδί σας να μην πειράζει το ζώο σε στιγμές που νιώθει πιο ευάλωτο, όπως όταν κοιμάται ή τρώει και να μη του τραβάει την ουρά, για να αποφύγετε δυσάρεστες αντιδράσεις.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια είναι πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας με σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και έχει προϋπηρεσία σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

Περιεχομενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΑΓΚΩΝΕΙ : TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ : ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
ΧΕΙΜΩΝΑΣ : ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ ΣΕ ΒΡΕΦΗ & ΠΑΙΔΙΑ
ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ     
ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ : ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα