Αισθήματα χαράς και συγκίνησης κατακλύζουν τους περισσότερους γονείς όταν παίρνουν για πρώτη φορά το μωράκι τους στην αγκαλιά. Ο πρώτος καιρός με το μωράκι στο σπίτι είναι μια μοναδική περίοδος! Πρωτόγνωρη και όμορφη!
Οι πρώτες μέρες αλλά και εβδομάδες με το μωρό κρύβουν πολλές εκπλήξεις χαράς αλλά και… κούραση! Οι γονείς αγωνιούν αν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις και να μεγαλώσουν το μωράκι τους! Μην ξεχνάμε όμως ότι και το ίδιο το μωρό προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα καθώς για εννέα μήνες ζούσε στη μήτρα της μητέρας του, σε ένα προστατευμένο περιβάλλον που είχε ό,τι χρειαζόταν. Στην εξωμήτρια ζωή του ή αλλιώς στο “τέταρτο τρίμηνο” της εγκυμοσύνης ανακαλύπτει ένα νέο κόσμο και χρειάζεται την φροντίδα σας για να καλύψει τις ανάγκες του.
Οι πρώτοι 3 μήνες της ζωής δεν είναι αποκλειστικά, όπως ακούμε συχνά «μαμ, κακά και νάνι». Αν και αυτό το τρίπτυχο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας θα παρατηρήσετε σιγά σιγά ενδιαφέρουσες αλλαγές στις συνήθειες αλλά και στις ικανότητες του μωρού σας.
Ο εγκέφαλος του νεογέννητου είναι ιδιαίτερα δραστήριος, έτοιμος να ρουφήξει ερεθίσματα, πληροφορίες και να εκπαιδευτεί. Μην ξεχνάτε ότι κάθε μωρό γεννιέται με μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που είναι εμφανής ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του.
1ος μήνας
Σε αυτή την περίοδο η μητέρα είναι τα πάντα για το μωρό! Πηγή τροφής, φροντίδας και προστασίας. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού και της στενής σωματικής επαφής, η μητέρα και το μωρό αρχίζουν σιγά σιγά να μαθαίνουν ο ένας τον άλλο και να συντονίζονται. Το μωρό αναγνωρίζει τη μυρωδιά της μητέρας και αυτή με τη σειρά της μαθαίνει να αναγνωρίζει τις ανάγκες του, τα «μηνύματά» του και να ανταποκρίνεται σε αυτά. Σιγά σιγά αρχίζει να δημιουργείται μια «δυάδα», μητέρας – μωρού! Η ίδια αλληλεπίδραση και σχέση αναπτύσσεται και στις μητέρες που δεν θηλάζουν, μέσω της στενής επαφής από την αγκαλιά.
Τί να περιμένω από το μωρό μου σε αυτή την ηλικία:
- Χαμογελά αυθόρμητα, συχνότερα στον ύπνο του.
- Αναγνωρίζει τις φωνές των γονιών του.
- Δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη μέρα από τη νύχτα ή να ακολουθήσει πρόγραμμα ή μια ρουτίνα.
2ος μήνας
Στην ηλικία των 6-8 εβδομάδων τα βρέφη εμφανίζουν το πρώτο «άλμα ανάπτυξης». Μετά από αυτό αρχίζουν και αποκτούν κιρκάδιο ρυθμό και να διαχωρίζουν τη μέρα από τη νύχτα, με αποτέλεσμα να κοιμούνται για μεγαλύτερο χρονικά διάστημα τη νύχτα.
Τί να περιμένω από το μωρό μου σε αυτή την ηλικία:
- Το πρώτο συνειδητό χαμόγελο! Μετά τις 6 εβδομάδες το βρέφος εμφανίζει κοινωνικό χαμόγελο, δηλαδή χαμογελάει συνειδητά σαν ανταπόκριση στο χαμόγελο του γονιού ή σε ευχάριστα ερεθίσματα, όπως μια αγκαλιά.
- Ακολουθεί το πρόσωπο των γονιών του, αν αυτό βρίσκεται σε απόσταση 20-30 εκατοστών.
- Αρχίζει να παράγει τους πρώτους ήχους του όπως το αγκού.
3ος μήνας
Τον 3ο μήνα (περίπου στις 15-18 εβδομάδες) τα βρέφη περνάνε ακόμη ένα άλμα ανάπτυξης, κατά το οποίο μπορεί να παρατηρηθεί αλλαγή στο ρυθμό φαγητού αλλά και μια γενικότερη αναστάτωση.
Τί να περιμένω από το μωρό μου σε αυτή την ηλικία:
- Στηρίζει πια καλά το κεφάλι όταν το κρατάτε όρθιο αγκαλιά.
- Ανασηκώνει το κεφάλι και το στήθος όταν ξαπλώνει μπρούμυτα.
- Παρακολουθεί 180 μοίρες, δηλαδή παρακολουθεί από τη μια πλευρά στην άλλη αντικείμενα ή πρόσωπα.
- Φέρνει τα χέρια στο στόμα και τα ανακαλύπτει τρώγοντάς τα.
- Γελά για πρώτη φορά με φωνή.
- Έχει πλέον διαφορετικό κλάμα για να εκδηλώσει διαφορετικές ανάγκες, ανάλογα με το αν πεινάει, νυστάζει ή δυσφορεί.
Πόσο βάρος πρέπει να βάζει το μωρό μου το πρώτο τρίμηνο;
Τα βρέφη αναμένεται να βάζουν περίπου 800-900 γραμμάρια ανά μήνα το πρώτο τρίμηνο της ζωής τους. Ή αλλιώς 150-230 γραμμάρια ανά εβδομάδα από την 6η εβδομάδα και μετά.
Τι είναι οι κολικοί που εμφανίζονται κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο της ζωής του μωρού μου;
Πολλά μωρά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους μπορεί να κλαίνε ξαφνικά, απαρηγόρητα και έντονα χωρίς κάποιον εμφανή λόγο. Οι βρεφικοί κολικοί είναι κάτι το συνηθισμένο για πολλά μωράκια μετά τη 2η εβδομάδα και αποτελεί μια ιδιαίτερα στρεσογόνο κατάσταση για τους γονείς που βλέπουν το μωρό τους να κλαίει χωρίς εκείνοι να μπορούν να το βοηθήσουν.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τους κολικούς του μωρού σας, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου “Βρεφικοί κολικοί & πώς να τους αντιμετωπίσετε”
Πώς να βοηθήσω την ανάπτυξη του μωρού μου;
Το μωρό όταν το έχετε στην αγκαλιά σας νιώθει την αγάπη σας. Κρατήστε άφοβα το μωρό σας αγκαλιά ή και κουνήστε το απαλά αν χρειάζεται. Το μωρό έτσι νιώθει την αγάπη σας και αισθάνεται ασφαλές και προφυλαγμένο. Μην ανησυχείτε μήπως «συνηθίσει» και το απαιτεί συχνά. Η φροντίδα και η αγκαλιά σας βοηθά στο να χτιστεί ένας ισχυρός δεσμός με το μωρό σας και το κάνει πιο ικανό να μπορέσει να παρηγορηθεί μόνο του όταν έρθει η ώρα αναπτυξιολογικά.
Μιλήστε πολύ στο μωρό σας. Πείτε του ιστορίες, παραμύθια, σιγοτραγουδήστε. Περιγράψτε τι κάνετε, τι βλέπετε και τι αισθάνεστε. Μην ξεχνάτε πόσο σημαντικός είναι ο τόνος της φωνής σας.
Ανταποκριθείτε στο κλάμα του μωρού σας. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό είναι ταϊσμένο, αλλαγμένο και καθαρό ή αν απλώς χρειάζεται αγκαλιά και δερματική επαφή. Μην φοβάστε ότι θα το κακομάθετε με την αγκαλιά ή τη φροντίδα σας. Τα μωρά σε αυτή την ηλικία δεν είναι χειριστικά και δεν «κακομαθαίνουν». Χαρίστε τους απλόχερα την αγάπη σας, το χάδι και την αγκαλιά σας. Αυτό βοηθά τα παιδιά να νιώθουν ήρεμα και προστατευμένα, να ξέρουν ότι κάποιος ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
Μην ξεχνάτε να βάζετε το μωράκι μπρούμυτα όταν είναι ξύπνιο και μακριά από τα γεύματα. Στην αρχή το μωρό μπορεί να γκρινιάζει λίγο αλλά σύντομα, όσο θα δυναμώνει, θα γίνεται πιο εύκολο. Χαμηλώστε στο ύψος των ματιών του μωρού σας, ώστε να σας κοιτάει ή αφήστε μπροστά του ένα πολύχρωμο παιχνίδι, ώστε να του τραβήξετε το ενδιαφέρον και μείνει πιο εύκολα σε αυτή τη θέση.
Κοιμηθείτε όποτε κοιμάται και το παιδί, ώστε να μπορέσετε να ξεκουράζεστε για να αντέχετε το απαιτητικό πρόγραμμα και για να ασχολείστε δημιουργικά με το μωρό όταν αυτό είναι ξύπνιο.
Η ανάπτυξη του μωρού ωστόσο δεν είναι «μαθηματικά». Τα μωρά αναπτύσσονται το καθένα με το δικό του ρυθμό. Τα προαναφερθέντα αναπτυξιολογικά ορόσημα υπάρχουν για να δίνουν τη γενική εικόνα. Μικρές αποκλίσεις είναι συνηθισμένες. Σε περίπτωση που παρατηρείτε μεγάλες διαφορές επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.