ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ     

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Infant holding female finger

ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ     

Τα αντανακλαστικά είναι ακούσιες κινήσεις ή ενέργειες. Ορισμένες κινήσεις είναι αυθόρμητες και συμβαίνουν ως μέρος της συνήθους δραστηριότητας του μωρού ενώ άλλες είναι απαντήσεις σε ορισμένες ενέργειες. Τα αντανακλαστικά βοηθούν στον εντοπισμό της φυσιολογικής εγκεφαλικής και νευρικής δραστηριότητας. Ορισμένα αντανακλαστικά εμφανίζονται μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους ανάπτυξης. Τα νεογνικά αντανακλαστικά αποτελούν δείκτες της φυσιολογικής ανάπτυξης του νευρικού συστήματος των βρεφών και γι’ αυτό ελέγχονται από τον παιδίατρο. Τα παρακάτω είναι τα πιο σημαντικά νεογνικά αντανακλαστικά :

Αντανακλαστικό του προσανατολισμού

Αυτό το αντανακλαστικό ξεκινά όταν η γωνία του στόματος του μωρού χαϊδεύεται ή αγγίζεται. Το μωρό γυρίζει το κεφάλι του και ανοίγει το στόμα του για να ακολουθήσει και να στραφεί προς την κατεύθυνση του χαϊδεύματος. Αυτό βοηθά το μωρό να βρει το στήθος ή το μπιμπερό για να αρχίσει να τρέφεται. Η κίνηση αυτή μπορεί να συμβεί και χωρίς τη παρουσία αγγίγματος, κάτι που σηματοδοτεί ότι το νεογνό πεινάει και ψάχνει για φαγητό.

Αντανακλαστικό πιπιλίσματος

Μετά το αντανακλαστικό του προσανατολισμού, έρχεται αυτό του πιπιλίσματος ώστε να βοηθήσει το νεογνό να τραφεί. Όταν αγγίξετε την οροφή του στόματος του μωρού, αυτό θα αρχίσει να πιπιλάει. Αυτό το αντανακλαστικό δεν ξεκινά περίπου μέχρι την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και δεν αναπτύσσεται πλήρως περίπου μέχρι τις 36 εβδομάδες. Τα πρόωρα μωρά μπορεί να έχουν αδύναμη ή ανώριμη πιπιλιστική ικανότητα εξαιτίας αυτού. 

Αντανακλαστικό Moro 

Το αντανακλαστικό Moro ονομάζεται συχνά αντανακλαστικό ξαφνιάσματος επειδή συμβαίνει συνήθως όταν ένα μωρό τρομάζει από έναν δυνατό ήχο ή κίνηση. Σε απόκριση στον ήχο, το μωρό ρίχνει πίσω το κεφάλι του, απλώνει τα χέρια και τα πόδια του, κλαίει, μετά τραβάει τα χέρια και τα πόδια προς τα μέσα. Το κλάμα του ίδιου του μωρού μπορεί να το τρομάξει και να προκαλέσει αυτό το αντανακλαστικό. Αυτό το αντανακλαστικό διαρκεί περίπου 5 έως 6 μήνες.

Αντανακλαστικό της σύλληψης

Όταν χαϊδεύετε την παλάμη του χεριού ενός μωρού, αυτό αυτόματα κλείνει τα δάχτυλά του με ένα πιάσιμο. Το αντανακλαστικό της σύλληψης διαρκεί περίπου 3 με 5 μήνες μετά τη γέννηση.Μετά την ηλικία αυτή, φυσιολογικά το βρέφος είναι ικανό να ανοίγει ηθελημένα την παλάμη του.

Αντανακλαστικό του βηματισμού

Αυτό το αντανακλαστικό , που ονομάζεται επίσης αντανακλαστικό βάδισης ή χορού ,κάνει ένα μωρό να φαίνεται να κάνει βήματα ή να χορεύει όταν κρατιέται όρθιο με τα πόδια του να αγγίζουν μια σταθερή επιφάνεια.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια είναι πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας με σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και έχει προϋπηρεσία σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

Περιεχομενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΧΕΙΜΩΝΑΣ : ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ ΣΕ ΒΡΕΦΗ & ΠΑΙΔΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ : ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;
ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΩΡΑ ΤΗΝ ΑΝΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΤΟΥΣ;
ΒΡΕΦΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΒΡΑΧΥ ΧΑΛΙΝΟ. ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;
Η ΠΛΑΓΙΟΚΕΦΑΛΙΑ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα