ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

TΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

TΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΝ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Τα ατυχήματα στα παιδιά είναι συχνά, καθώς από τη φύση τους είναι δραστήρια, περίεργα για το περιβάλλον, θέλουν να ανακαλύψουν τα όριά τους και φυσικά έχουν άγνοια κινδύνου!

Τα πιο συχνά και ανησυχητικά ατυχήματα είναι αυτά που περιλαμβάνουν χτύπημα στο κεφάλι,  στα οποία ο γονιός καλείται να καταλάβει αν είναι κάτι σοβαρό ή όχι, αν πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια ή όχι. 

Διαβάστε στον παρακάτω οδηγό όλες τις πληροφορίες για το πώς θα αντιμετωπίσετε τους τραυματισμούς στο κεφάλι ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.

Οι επίφοβες ηλικιακές ομάδες για τραυματισμούς στο κεφάλι 

Τα χτυπήματα στο κεφάλι είναι πολύ συχνά στην παιδική και εφηβική ηλικία, με τα αγόρια κινδυνεύουν 2 φορές περισσότερο από τα κορίτσια. Τις περισσότερες φορές τα χτυπήματα είναι εξωτερικά και δε συνοδεύονται από διάσειση, δηλαδή τραυματισμό του εγκεφάλου λόγω βίαιης μετακίνησής του μπρος-πίσω μέσα στο κρανίο.

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες τραυματισμού στο κεφάλι ανάλογα με την ηλικία

Βρέφη

Στα βρέφη τα χτυπήματα οφείλονται κυρίως σε πτώση από ύψος (π.χ. από κρεβάτι, αλλαξιέρα).

Επομένως πολύ προσοχή! Δεν θα πρέπει το βρέφος να μένει ποτέ χωρίς επίβλεψη, ειδικά από την ηλικία των τεσσάρων μηνών και μετά, που  μπορεί να γυρίσει από την ύπτια θέση.

Νήπια

Στα νήπια τα χτυπήματα οφείλονται κυρίως σε πτώσεις από το ύψος τους, καθώς περπατούν ή τρέχουν.

Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 4 χρονών στερούνται καλού σωματικού συντονισμού με αποτέλεσμα να πέφτουν συχνά καθώς προσπαθούν να ανακαλύψουν τον κόσμο!

Παιδιά σχολικής ηλικίας

Στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι συχνές οι κακώσεις στο κεφάλι κατά την ενασχόληση τους με τα αγαπημένα τους αθλήματα ή παίζοντας στα πάρκα με τους φίλους τους.

Έφηβοι

Οι έφηβοι ηλικίας 1519 ετώνείναι από τις ομάδες υψηλού ρίσκου για χτύπημα στο κεφάλι καθώς αγαπούν το ρίσκο και είναι αρκετά δραστήριοι. Οι κακώσεις σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα σχετίζονται με την ταχύτητα (skateboardμηχανάκια, αυτοκίνητα κτλ)

angry boy

Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αν χτυπήσει το παιδί σας στο κεφάλι;

Τις περισσότερες φορές τα χτυπήματα στο κεφάλι είναι ήπια, δεν σχετίζονται με βλάβες στον εγκέφαλο ή μακροπρόθεσμες επιπλοκές και δεν χρειάζονται ειδική αγωγή. Συνήθως αφήνουν μόνο ένα καρούμπαλο ή μια μελανιά.

Στις μικρότερες ηλικίες, που ακόμη το παιδί δε μπορεί να σας περιγράψει τι αισθάνεται θα καταλάβετε ότι το χτύπημα είναι ήπιο αν το παιδί κλάψει αμέσως , στη συνέχεια  παρηγορηθεί εύκολα στην αγκαλιά σας και μετά να αρχίσει να φέρεται όπως συνήθως.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δε χρειάζεται άμεσα εκτίμηση από γιατρό. Μπορείτε να παρακολουθήσετε στο σπίτι.

Οδηγίες αντιμετώπισης στο σπίτι:

  • Αν το παιδί μετά το χτύπημα στο κεφάλι είναι σε καλή γενική κατάσταση,  τότε:
  • Βάλτε πάγο σε μια πετσέτα και ακουμπήστε την για 10-20 λεπτά στην χτυπημένη περιοχή.
  • Επαναλάβετε  κάθε 3-4 ώρες, αν αυτό είναι εφικτό.
  • Παροτρύνετε το παιδί να ξεκουραστεί και να ασχοληθεί με μια ήπια και ήσυχη δραστηριότητα, χωρίς εντάσεις, έντονη φυσική δραστηριότητα, τηλεόραση ή παιχνίδια στον υπολογιστή.
  • Βεβαιωθείτε ότι το βράδυ θα κοιμηθεί καλά.
  • Αν το παιδί διψάει ή πεινάει δώστε νερό και ελαφρύ γεύμα.
  • Αν το ατύχημα συμβεί κοντά στην ώρα που το παιδί κανονικά κοιμάται μην το κρατήσετε ξύπνιο. Αφήστε το να κοιμηθεί κανονικά, απλώς ελέγξτε το σε τακτά χρονικά διαστήματα και βεβαιωθείτε ότι κοιμάται ήρεμα, αναπνέει κανονικά και δείχνει ήρεμο. Αν ισχύουν όλα τα παραπάνω δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξυπνήσετε το παιδί .
  • Αν έχει πονοκέφαλο δώστε παρακεταμόλη (depon, panadol).
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια είναι πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας με σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και έχει προϋπηρεσία σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

Περιεχομενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΑΓΚΩΝΕΙ : TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ : ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
ΧΕΙΜΩΝΑΣ : ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ ΣΕ ΒΡΕΦΗ & ΠΑΙΔΙΑ
ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ     
ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ : ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα