ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΚΖΕΜΑ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ;

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΕΚΖΕΜΑ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΜΠΑΝΙΟ;

Το καλοκαίρι συνεπάγεται βουτιές σε θάλασσες και πισίνες.Τα παιδιά χαίρονται να παίζουν με το νερό, να τσαλαβουτούν στα ρηχά ή να μένουν για ώρα μέσα στη θάλασσα κολυμπώντας.

Τι γίνεται όμως με τα παιδιά που έχουν έκζεμα; Μπορούν να κάνουν μπάνιο;

Η απάντηση είναι ναι! Τα παιδιά με ατοπικό έκζεμα μπορούν άφοβα να χαρούν το νερό στην θάλασσα ή την πισίνα, αρκεί να ακολουθήσουν ορισμένες οδηγίες για την προφύλαξη του δέρματος.

Το ατοπικό έκζεμα ή ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος, με εξάρσεις και υφέσεις. Ο πρώτος και σημαντικός κανόνας είναι η επαφή με το νερό να γίνεται όταν το έκζεμα είναι σε ύφεση. Τότε τα παιδιά μπορούν να βουτήξουν σε θάλασσα και πισίνα και να χαρούν άφοβα το νερό!

Αν το έκζεμα βρίσκεται σε έξαρση, δηλαδή είναι έντονα κόκκινο, με ορατές βλάβες και φαγουρίζει το παιδί, τότε καλό είναι να αποφύγετε το μπάνιο είτε σε θάλασσα, είτε σε πισίνα.

Βασικοί κανόνες πριν και μετά το κολύμπι

🏊‍♂️ Απλώστε καλά μια ενυδατική κρέμα σε όλο το σώμα του παιδιού μισή με μία ώρα πριν το κολύμπι. Αποφύγετε τις ενυδατικές με άρωμα, που μπορεί να επιδεινώσουν το έκζεμα.

🏊‍♂️ Αμέσως μετά το κολύμπι κάντε το παιδί ντους ή μπάνιο με ζεστό αλλά όχι καυτό νερό. Φροντίστε να ξεπλυθεί καλά, χωρίς όμως να διαρκέσει πολύ.

🏊‍♂️ Στη συνέχεια, με μια πετσέτα σκουπίστε ταμποναριστά το σώμα του παιδιού αφήνοντάς το λίγο νωπό. Πάνω σε αυτό το ελαφρώς υγρό δέρμα απλώστε καλά ενυδατική κρέμα.

Συμβουλές για μπάνιο στη θάλασσα

Οι βουτιές και το μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να βοηθήσουν πολύ τα παιδιά με έκζεμα, δεδομένου ότι το αλάτι στο θαλασσινό νερό έχει αντισηπτικές ικανότητες.

Υπάρχει μόνο ένα σημαντικό μειονέκτημα! Το νερό της θάλασσας μπορεί να τσούξει το παιδί και εκείνη τη στιγμή να μη θέλει να μπει στη θάλασσα. Αν δεν θέλει μην το πιέζετε και αφήστε το να προσπαθήσει και πάλι όταν νιώσει έτοιμο. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μακροπρόθεσμα η δράση από το αλάτι στο νερό της θάλασσας θα είναι ευεργετική.

  • Προσοχή στην άμμο! Αν η πετσέτα έχει άμμο, γίνεται σαν γυαλόχαρτο πάνω στο δέρμα!
  • Μη ξεχνάτε την αντηλιακή προστασία μετά την ενυδάτωση.
  • Αποφύγετε τον ήλιο και μείνετε στη σκιά, καθώς η ζέστη και ο ιδρώτας χειροτερεύουν το έκζεμα.

Συμβουλές για μπάνιο σε πισίνα

📍 Τα χημικά που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό της πισίνας μπορεί να είναι ερεθιστικά για το δέρμα των παιδιών. Αν μπορείτε μάθετε πότε προστίθεται το χλώριο στο νερό και αποφύγετε το κολύμπι αμέσως μετά.

📍 Μην ξεχνάτε το ντους αμέσως μετά.

✔️ Με αυτές τις απλές συμβουλές βοηθείστε τα παιδιά με έκζεμα να χαρούν το νερό και να έχουν μια απολαυστική εμπειρία!

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια είναι πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας με σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και έχει προϋπηρεσία σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

Περιεχομενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ ΣΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΑΓΚΩΝΕΙ : TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ : ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;
ΧΕΙΜΩΝΑΣ : ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ ΣΕ ΒΡΕΦΗ & ΠΑΙΔΙΑ
ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ     
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.