ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΕΞΑΝΘΗΜΑ (ROSEOLA INFANTUM)

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Cute funny baby looking surprised.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΕΞΑΝΘΗΜΑ (ROSEOLA INFANTUM)

Τί είναι το αιφνίδιο εξάνθημα;

Το αιφνίδιο εξάνθημα (roseola infantum) είναι μια συνηθισμένη ήπια ίωση, που προκαλεί συχνά ανησυχία, ιδιαίτερα σε νέους γονείς,γιατί κατά κανόνα παρουσιάζει έντονη κλινική εικόνα. Γνωστό και ως έκτη νόσος, το αιφνίδιο εξάνθημα εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, που ακολουθείται από εξάνθημα που καλύπτει όλο το σώμα. Προσβάλλει κυρίως βρέφη και μικρά νήπια. Υπολογίζεται ότι ως τα 2 έτη το 90%-95% των παιδιών  θα το έχουν κολλήσει. Προκαλείται κυρίως από τον ανθρώπινο ερπητοιό HHV-6 και μεταδίδεται μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού από παιδί σε παιδί.  

 

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει αιφνίδιο εξάνθημα;

Το αιφνίδιο εξάνθημα ξεκινά συνήθως με πολύ υψηλό πυρετό (μπορεί να φτάσει έως και 40 C), που διαρκεί 3 έως 5 ημέρες. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ίωσης, είναι  η απότομη εμφάνιση αλλά και η εξίσου απότομη πτώση του πυρετού και στη συνέχεια η εμφάνιση ενός μικροκηλιδώδους εξανθήματος, που δεν προκαλεί κνησμό ή οποιαδήποτε άλλη ενόχληση και διαρκεί 2-3 μέρες συνήθως. Τα παιδιά με αιφνίδιο εξάνθημα παραμένουν σε καλή κλινική κατάσταση, με καλή διάθεση παρά τον υψηλό πυρετό. Ορισμένα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν και μερικά ακόμη ήπια συμπτώματα, όπως ήπια διάρροια, ρινίτιδα, ψηλαφητούς τραχηλικούς λεμφαδένες και οίδημα βλεφάρων. Σπανιότερα (σε ποσοστό 10-15%) ορισμένα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πυρετικούς σπασμούς, που δεν προκαλούν όμως επιπλοκές και δεν σχετίζονται με επιληψία.

 

Πώς μεταδίδεται το αιφνίδιο εξάνθημα;

Μεταδίδεται από τα μολυσμένα σταγονίδια του αναπνευστικού, που εκτοξεύονται από ένα παιδί που πάσχει με το βήχα ή το φτάρνισμα.  Επομένως ο σημαντικότερος τρόπος για την πρόληψη της εξάπλωσης της νόσου είναι αυτός που εφαρμόζεται σε όλες τις ιώσεις: φτάρνισμα σε χαρτομάντηλο και το καλό πλύσιμο των χεριών 

.

Ποια είναι η θεραπεία;

Καθώς πρόκειται για μια αυτοπεριοριζόμενη νόσο, δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία. Φροντίστε το παιδί σας να παραμένει ενυδατωμένο και χορηγείστε αντιπυρετικά όταν χρειάζεται. Ο ιός κάνει τον κύκλο του  σε 4 έως 7 ημέρες συνήθως  και  υποχωρεί από μόνος του. 

 

Πότε μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο;

Η νόσος μεταδίδεται πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και 24 ώρες μετά την αποδρομή του πυρετού. Αυτό σημαίνει ότι αν το παιδί είναι απύρετο για μία μέρα, χωρίς αντιπυρετικά, ακόμη και αν έχει ακόμα εξανθήματα μπορεί να έρθει σε επαφή με άλλα παιδιά.

 

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια είναι πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας με σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και έχει προϋπηρεσία σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

Περιεχομενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ: ΤΑ ΑΙΤΙΑ, ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΡΙΠΗ: ΠΡΟΛΗΨΗ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΜΑΜΑ ΖΑΛΙΖΟΜΑΙ: ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑΥΤΙΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΠΥΡΕΤΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ & ΠΩΣ ΤΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ
ΣΤΑΦΥΛΟΚΚΟΚΟΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ: TΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Ονοματεπώνυμο *
Email
Μήνυμα