Κάθε χρόνο, η χαρούμενη έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς συνοδεύεται και από την ανησυχία για τις ιώσεις και τα κρυολογήματα των παιδιών.
Ενημερωθείτε σωστά και κάντε τις απαραίτητες κινήσεις για να προφυλάξετε εσάς και τα παιδιά σας, χωρίς πανικό! Τι είναι η γρίπη και ποια είναι η διαφορά της από το κοινό κρυολόγημα; Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου και ποια είναι η ενδεδειγμένη θεραπεία;
Τι είναι η γρίπη;
Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που προκαλείται από τουςιούς της γρίπηςΑ και Βκυρίως και σπάνια από τον C. Τα συμπτώματα ξεκινούν 1-4 μέρες μετά την επαφή με τον ιό και είναι υψηλός πυρετός με ρίγος, ρινική καταρροή, πονόλαιμος, βήχας, πόνος των μυών και των αρθρώσεων και γενική καταβολή. Στα παιδιά μπορεί να εμφανιστούν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως εμετός και διάρροια.
Τα έντονα συμπτώματα συνήθως κρατούν 2-7 ημέρες. Μετά, σιγά σιγά εξασθενούν, με εξαίρεση τον ξηρό βήχα, που μπορεί να παραμείνει για αρκετές ημέρες. Οι περισσότεροι άνθρωποι νοσούν ελαφρά. Ορισμένοι, όμως, κυρίως όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορεί να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, ωτίτιδα, ιγμορίτιδα και έξαρση άσθματος.
Ο λόγος που μας απασχολεί τόσο πολύ η γρίπη είναι γιατί πρόκειται για ένα πολύ συχνό νόσημα με βαριές επιπλοκές. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι αρρωσταίνει με γρίπη το 3-5 % του πληθυσμού, ενώ εκτιμάται ότι δυστυχώς 40.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετησίως οφείλονται στον ιό της γρίπης.
Ποια είναι η διαφορά της γρίπης από τις άλλες ιώσεις;
Συχνά ο κόσμος χρησιμοποιεί τη λέξη γρίπη για να περιγράψει όλες τις ιώσεις με πυρετό και ρινική καταρροή. Αυτές σωστότερα περιγράφονται με τον όρο «κοινό κρυολόγημα» και η διαφορά τους έγκειται στο ότι προκαλούνται από άλλους ιούς και έχουν συνήθως πιο ήπια πορεία.
Πότε εμφανίζεται;
Η περίοδος της γρίπης ξεκινά συνήθως το φθινόπωρο και τελειώνει την άνοιξη. Τα κρούσματα κατά κύριο λόγο αρχίζουν να αυξάνονται από τον Ιανουάριο με τα περισσότερα να καταγράφονται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.
Πώς κολλάει ο ιός της γρίπης;
Όταν κάποιος άρρωστος φταρνιστεί ή βήξει στέλνει στον αέρα μικρά σταγονίδια γεμάτα ιούς, τους οποίους μπορούμε να εισπνεύσουμε και να κολλήσουμε. Πολύ συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης είναι και η επαφή με τα χέρια με μιαμολυσμένη επιφάνεια, όπως είναι το χερούλι της πόρτας ή το χερούλι στο λεωφορείο, στο οποίο έχει ακουμπήσει κάποιος άρρωστος και στη συνέχεια η επαφή των χεριών με τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα.
Πώς θεραπεύεται;
Η γρίπη είναι μια ίωση που στους περισσότερους ανθρώπους «θα κάνει τον κύκλο της και θα περάσει». Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ΔΕΝ χρειάζονται φάρμακα. Αυτό που βοηθά στην αντιμετώπισή της είναι ξεκούραση, πολλά υγρά, αντιπυρετικά και συχνές ρινοπλύσεις.Τα αντιβιοτικά ΔΕΝ αντιμετωπίζουν τις ιώσεις και επομένως ΔΕΝ έχουν κανένα αποτέλεσμα αν χορηγηθούν σε ασθενείς με γρίπη.
Υπάρχουν φάρμακα για τη γρίπη;
Στα άτομα που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα ή ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ίσως χρειαστεί να χορηγηθούν αντιικά φάρμακα, όπως η οσελταμιβίρη. Τα αντιικά φάρμακα, αν χορηγηθούν έγκαιρα, δηλαδή εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων μειώνουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων ή μειώνουν τη διάρκεια του νοσήματος κατά 1 μέρα περίπου.
Πώς μπορώ να προφυλάξω τους άλλους γύρω μου αν έχω κολλήσει;
Ο πρώτος και καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η μετάδοση του ιού είναι η αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Άρα αν αρρωστήσετε μείνετε στο σπίτι. Επίσης, κρατήστε τα άρρωστα παιδιά στο σπίτι.
Φταρνιστείτε σε χαρτομάντιλο, το οποίο πετάτε αμέσως μετά τη χρήση και πλένετε καλά τα χέρια σας ή βάλτε αντισηπτικό διάλυμα.
Αν δεν έχετε χαρτομάντιλο, φταρνιστείτε στον αγκώνα σας και μάθετε και στα παιδιά να κάνουν το ίδιο.
Αν θηλάζετε ή φροντίζετε μικρό μωρό χρησιμοποιήστε μάσκα όταν έρχεστε σε στενή επαφή. Μην πιάνετε όμως τη μάσκα συχνά για να την προσαρμόσετε ξανά και ξανά γιατί έτσι γεμίζετε τα χέρια σας με ιούς και γίνεστε ακόμη πιο μολυσματικοί. Τοποθετήστε την,μην την ακουμπάτε όσο τη φοράτε και όταν διαβραχεί από τις εκκρίσεις πετάξτε την και πλύνετε τα χέρια σας.
Γρίπη και θηλασμός:
Τα βρέφη που θα έρθουν σε επαφή με τον ιό της γρίπης βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να κολλήσουν και να περάσουν το νόσημα βαριά. Τα βρέφη που θηλάζουν είναι λιγότερο ευάλωτα σε βαριά λοίμωξη και εισαγωγή στο νοσοκομείο από αυτά που δεν θηλάζουν. Επομένως, ο θηλασμός και η προσφορά έτοιμων αντισωμάτων από τη μητέρα ενθαρρύνεται. Σε περίπτωση που η μητέρα είναι πολύ άρρωστη για να έρθει σε στενή επαφή με το μωρό, συστήνεται άντληση και τάισμα του μωρού με μητρικό γάλα από έναν υγιή ενήλικα. Ο πρόσφατος εμβολιασμός της μητέρας σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αντένδειξη θηλασμού.
Πώς μπορώ να προφυλαχτώ από τη γρίπη;
Ο σημαντικότερος τρόπος για να προφυλαχτεί κάποιος από τη γρίπη είναι η αποφυγή επαφής με άρρωστα άτομα, καθώς και η αποφυγή κλειστών χώρων με κόσμο. Έτσι αποφεύγεται η εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων.
Πολύ βασικό επίσης είναι η καθαριότητα των χεριών. Το πλύσιμο με άφθονο νερό και σαπούνι ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό, με αλκοολούχα αντισηπτικά διαλύματα είναι βασικό σημείο για την προφύλαξη από τις ιώσεις.
Εκτός από τα γενικά μέτρα προφύλαξης, που ισχύουν για όλες τις ιώσεις, για την προστασία από τη γρίπη υπάρχει το αντιγριπικό εμβόλιο.
Πηγές:
Γρίπη και εποχική γρίπη, ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων)
Seasonalinfluenza, ECDC-European Centre for Disease Prevention and Control (ΕυρωπαϊκόΚέντροΠρόληψηςκαιΕλέγχουΝόσων)
Influenza, CDC-Centers for Disease Control and Prevention