Το βρέφος μου έχει σπυράκια, στίγματα και εξανθήματα στο δέρμα; Τι πρέπει να κάνω;

Κόκκινα ή λευκωπά σπυράκια, μελανές κηλίδες και κόκκινα σημαδάκια είναι συχνά ευρήματα σε βρέφη και νεογέννητα.

Τα μωράκια τους πρώτους μήνες της ζωής τους εμφανίζουν σπυράκια ή εξανθήματα που «χαλούν» τη βελούδινη υφή του δέρματός τους, προκαλώντας ανησυχία στους νέους γονείς. Τα περισσότερα από αυτά είναι απολύτως φυσιολογικά και δεν ενοχλούν το μωράκι σας! Μπορεί να εμφανιστούν σε όλο το σώμα και υποχωρούν από μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται θεραπεία. Η εμφάνισή τους επομένως δεν πρέπει να σας αγχώσει καθώς το πρόβλημα είναι μόνο….αισθητικό.

Τοξικό ερύθημα

Το τοξικό ερύθημα παρά το τρομακτικό του όνομα είναι ένα αθώο εξάνθημα, που εμφανίζεται στο 50% των νεογνών, συνήθως μετά την 2 η -3 η μέρα ζωής. Χαρακτηρίζεται από μικρά σκληρά και λευκωπά σπυράκια, που περιβάλλονται από μια κόκκινη κηλίδα ή μπορεί να είναι και μόνο μια κόκκινη κηλίδα. Το λευκωπό «κεφαλάκι» μοιάζει με πύον αλλά δεν είναι. Συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο, το σώμα, τα χέρια και τα πόδια.

Η αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά γνωρίζουμε ότι δεν προκαλείται από ιούς ή μικρόβια. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι δεν είναι μεταδοτικό και δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία. Ενοχλείτε το μωρό μου; Δεν προκαλεί καμία ενόχληση στο βρέφος και υποχωρεί από μόνο του σε περίπου 1 -2 εβδομάδες.

Κεχρία (στίγματα)

Τα κεχρία είναι μικρά λευκά ή κιτρινωπά σκληρά σπυράκια, που παρατηρούνται κυρίως στη μύτη και τα μάγουλα και οφείλονται σε απόφραξη των πόρων λόγω υπερπαραγωγής σμήγματος. Παρατηρούνται σχεδόν στο 40% των νεογνών και συνήθως είναι εμφανή από τη γέννηση. Αυτά τα μικρά σπυράκια δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στο μωρό και δεν απαιτούν ιδιαίτερη αντιμετώπιση, πέρα από την καθημερινή περιποίηση και καθαριότητα του μωρού, ενώ υποχωρούν από μόνα τους.

Μογγολοειδής κηλίδα

Οι μογγολοειδής κηλίδες ή συγγενής δερματική μελανοκυττάρωση, όπως λέγονται επιστημονικά είναι πολύ συχνές στα βρέφη, ειδικά τα σκουρόχρωμα (τι εννοείς στα μελαχρινά ή στα μαύρα; Κάπως μου κάνει το σκουροχρωμα). Συνήθως εμφανίζονται σαν μια μεγάλη επίπεδη σκούρη κηλίδα στην μέση (οσφυοιερά χώρα) ή λίγο πιο κάτω στους γλουτούς. Ορισμένες φορές μπορεί να είναι περισσότερες ή να επεκτείνονται και στα χέρια ή τα πόδια. Η κηλίδα αυτή, που μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση ή να εμφανιστεί λίγο μετά έχει χρώμα μπλε-μαύρο ή γκρι και οφείλεται σε εναπόθεση μελανινοκυττάρων. Δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στο παιδί και συνήθως εξαφανίζεται μέχρι την ηλικία των 3-5 ετών.

Επίπεδο αιμαγγείωμα

Τα επίπεδα αιμαγγειώματα είναι πολύ κοινά στα νεογνά καθώς περίπου το 70% έχει ένα ή και περισσότερα στη γέννησή του. Σχηματίζονται από υπερδιάταση των τριχοειδών, δηλαδή των πολύ μικρών αγγείων που μεταφέρουν το αίμα. Έχουν ροζ χρώμα, ακανόνιστο σχήμα και είναι επίπεδα. Πολύ συχνά τα βλέπουμε στο μέτωπο ή τον αυχένα των βρεφών. Στα αγγλικά ονομάζονται «φιλί αγγέλου» και «τσίμπημα του πελαργού» αντίστοιχα, δύο πολύ «γλυκά» ονόματα, που καταδεικνύουν και πόσο συχνά και άνευ επικινδυνότητας είναι. Άλλο συχνό σημείο που εντοπίζονται είναι πάνω στα βλέφαρα. Τα επίπεδα αιμαγγειώματα είναι αθώα, δεν σχετίζονται με νοσήματα και συνήθως εξαφανίζονται σε 1 - 2 χρόνια.

Το βρέφος μου έχει σπυράκια, στίγματα και εξανθήματα στο δέρμα; Τι πρέπει να κάνω;Κατηγορία: Blog / Παιδικές Ασθένειες
Συντάκτης άρθρου:Παιδίατρος
https://www.kougia.grΗμερομηνία δημοσίευσης:
Κοινοποίηση άρθρου