ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ : ΣΥΛΛΟΓΗ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ & ΧΡΗΣΗ 

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΜΗΤΡΙΚΟ ΓΑΛΑ : ΣΥΛΛΟΓΗ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ & ΧΡΗΣΗ 

Πώς συλλέγεται, αποθηκεύεται και χρησιμοποιείται το αντλημένο μητρικό γάλα;

Συλλογή του μητρικού γάλακτος

  • Πλύνετε τα χέρια σας πριν από κάθε άντληση. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα καθαρό κιτ συλλογής. Ακολουθήστε τις οδηγίες που συνοδεύουν το θήλαστρό σας για τον καθαρισμό των εξαρτημάτων μεταξύ κάθε χρήσης.
  • Καθίστε αναπαυτικά. Σκεφτείτε το μωρό σας ή κοιτάξτε μια φωτογραφία του μωρού σας. Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της ποσότητας γάλακτος που αντλείται από το στήθος.
  • Εφαρμόστε ένα ζεστό υγρό πανί για λίγα λεπτά πριν την άντληση για να βοηθήσετε στην απελευθέρωση γάλακτος από το στήθος. 
  • Κάντε απαλό μασάζ στο στήθος πριν και κατά τη διάρκεια της άντλησης για να αυξήσετε την ποσότητα του γάλακτος.
  • Ελέγξτε για να βεβαιωθείτε ότι το κομμάτι που εφαρμόζει πάνω από τη θηλή έχει το σωστό μέγεθος κατά την άντληση γάλακτος. Η θηλή σας δεν πρέπει να τρίβει την κάννη ή να φαίνεται σφιχτά συμπιεσμένη όταν η αντλία είναι ενεργοποιημένη. Το λάθος μέγεθος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή γάλακτος και πόνο με συνεχή χρήση.
  • Εάν η αντλία σας διαθέτει έλεγχο κενού, χρησιμοποιήστε μόνο όση αναρρόφηση χρειάζεται για να διατηρήσετε τη ροή του γάλακτος. Προσαρμόστε στο επίπεδο άνεσης σας.
  • Η άντληση διαρκεί συνήθως 10 έως 20 λεπτά ανά πλευρά για μία μόνο άντληση. Τα διπλά κιτ συλλογής θα μειώσουν το χρόνο που απαιτείται για την άντληση σε περίπου 15 λεπτά συνολικά.

Αποθήκευση του μητρικού γάλακτος

Το αντλημένο γάλα μπορεί να αποθηκευτεί σε τυπικά μπιμπερό (γυάλινα ή πλαστικά). Διατίθενται επίσης ειδικές σακούλες για αποθήκευση ανθρώπινου γάλακτος για οικιακή χρήση. Πιέστε τον αέρα από το πάνω μέρος των σακουλών πριν τις σφραγίσετε. Σφραγίστε τις σακούλες με στριφτό δέσιμο ή σφιγκτήρα και τοποθετήστε τις σε όρθια θέση για να αποφύγετε τη διαρροή. Επισημάνετε σε κάθε δοχείο συλλογής την ημερομηνία άντλησης του γάλακτος.

Εάν συλλέξετε περισσότερα από ένα γεμάτο μπουκάλι γάλα, ανακατέψτε το περιεχόμενο και των δύο δοχείων στροβιλίζοντας απαλά πριν το βάλετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Το γάλα θα διογκωθεί κατά την ψύξη, επομένως γεμίστε το δοχείο κατά τα ¾. Μπορείτε να συνδυάσετε γάλα από δύο διαφορετικούς χρόνους άντλησης εάν χρειάζεται. Για να μεταφέρετε το γάλα, τοποθετήστε το σε μονωμένη σακούλα ή ψυγείο με παγωμένη κρύα συσκευασία.

Οδηγίες αποθήκευσης μητρικού γάλακτος για βρέφη

  • Φρέσκο ​​γάλα σε θερμοκρασία δωματίου — Όχι περισσότερο από έξι ώρες στους 25° C 
  • Φρέσκο ​​γάλα στο ψυγείο στους 4° C — Όχι περισσότερο από πέντε ημέρες
  • Κατεψυγμένο γάλα στο τμήμα κατάψυξης του ψυγείου με ξεχωριστή πόρτα — Όχι περισσότερο από έξι μήνες
  • Κατεψυγμένο γάλα σε θερμοκρασία -19°C ή χαμηλότερη—Όχι περισσότερο από 12 μήνες
  • Παγωμένο γάλα αποψυγμένο στο ψυγείο — Όχι περισσότερο από 24 ώρες
  • Φρέσκο ​​γάλα σε ψυγείο με κατεψυγμένες συσκευασίες gel—Όχι περισσότερο από 24 ώρες στους 15°C
  • Γάλα που μένει στο μπουκάλι μετά την έναρξη της σίτισης του βρέφους—Χρησιμοποιήστε το εντός μίας ώρας και μην το αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση.

Χειρισμός και χρήση εκχυμένου μητρικού γάλακτος

  • Πλύνετε τα χέρια σας πριν χειριστείτε το γάλα.
  • Ξεπαγώστε το μητρικό γάλα τοποθετώντας το δοχείο συλλογής στο ψυγείο για αρκετές ώρες ή όλη τη νύχτα.
  • Μην καταψύχετε ξανά το γάλα αφού έχει αποψυχθεί.
  • Για να ζεστάνετε το κατεψυγμένο γάλα, κρατήστε το δοχείο του γάλακτος κάτω από ζεστό τρεχούμενο νερό. Μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Η στάθμη του νερού δεν πρέπει να αγγίζει το καπάκι του μπουκαλιού ή το πάνω μέρος της σακούλας.
  • Το γάλα δεν πρέπει ποτέ να ζεσταίνεται στο φούρνο μικροκυμάτων. Ο φούρνος μικροκυμάτων μπορεί να δημιουργήσει καυτά σημεία στο γάλα. Το φούρνο μικροκυμάτων ή το ζέσταμα γάλακτος σε πολύ ζεστό νερό μπορεί επίσης να μειώσει τις αντιμικροβιακές  ιδιότητες του ανθρώπινου γάλακτος.
  • Το γάλα σας διαχωρίζεται κατά την αποθήκευση και η κρέμα (λίπος) ανεβαίνει στην κορυφή. Περιστρέψτε απαλά το μπουκάλι του γάλακτος για να το ανακατέψετε. Αποφύγετε το δυνατό τίναγμα.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι η συλλογή, αποθήκευση και χρήση του μητρικού γάλακτος γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και αν ακόμα και έτσι αντιμετωπίζετε δυσκολίες, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από μία πιστοποιημένη σύμβουλο θηλασμού.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια είναι πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας με σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και έχει προϋπηρεσία σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

Περιεχομενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΓΙΑΤΙ Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ;
ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ;
ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!
ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ: ΠΟΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΟΧΙ
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.