ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ : ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ : ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΩ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ;

Μια εργαστηριακή εξέταση είναι όταν ένας γιατρός παίρνει αίμα, ούρα ή άλλα δείγματα από το σώμα σας , για να δει αν είστε υγιείς ή αν κάτι δεν πάει καλά.

Ορισμένες φορές το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις, που παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία του. Οι εξετάσεις γίνονται για να βοηθήσουν στον έλεγχο της υγείας των οργάνων και των συστημάτων του σώματος, στη διάγνωση ασθενειών και στην παρακολούθηση θεραπειών. Ωστόσο, οι εργαστηριακές εξετάσεις μπορεί να είναι τρομακτικές, ειδικά για τα παιδιά. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να ελέγχονται τόσο συχνά όσο οι ενήλικες.

Εάν το παιδί σας χρειάζεται όντως εξετάσεις, μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα για να το βοηθήσετε να αισθάνεται λιγότερο φοβισμένο και ανήσυχο. Η  προετοιμασία μπορεί επίσης να βοηθήσει να διατηρήσετε το παιδί σας ήρεμο κατά τη διαδικασία.

Πώς μπορώ να προετοιμάσω το παιδί μου για μια εργαστηριακή εξέταση;

Ακολουθούν μερικά απλά βήματα που μπορεί να κάνουν το παιδί σας να αισθάνεται πιο άνετα πριν και κατά τη διάρκεια μιας εργαστηριακής εξέτασης.

  • Εξηγήστε τι θα συμβεί. Πείτε στο παιδί σας γιατί χρειάζεται το τεστ και πώς θα συλλεχθεί το δείγμα. Χρησιμοποιήστε γλώσσα και όρους με βάση την ηλικία του παιδιού σας. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα είστε μαζί του ή κοντά του όλη την ώρα.
  • Να είστε ειλικρινείς, αλλά καθησυχαστικοί. Μην πείτε στο παιδί σας ότι το τεστ δεν θα πονέσει καθόλου. Μπορεί πραγματικά να είναι επώδυνο. Αντίθετα, πείτε ότι το τεστ μπορεί να πονέσει ή να τσιμπήσει λίγο, αλλά ο πόνος θα υποχωρήσει γρήγορα.
  • Εξασκηθείτε στο τεστ στο σπίτι. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να εξασκηθούν στο να κάνουν το τεστ σε ένα λούτρινο ζωάκι ή κούκλα.
  • Εξασκηθείτε στις βαθιές αναπνοές και άλλες ανακουφιστικές δραστηριότητες με το παιδί σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν το να κάνει χαρούμενες σκέψεις και να μετράει αργά από το ένα έως το δέκα.
  • Προγραμματίστε το τεστ την κατάλληλη στιγμή. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε το τεστ για μια περίοδο που το παιδί σας είναι λιγότερο πιθανό να είναι κουρασμένο ή πεινασμένο. Εάν το παιδί σας κάνει μια εξέταση αίματος, το να φάει εκ των προτέρων θα μειώσει την πιθανότητα ζαλάδας. Αλλά εάν το παιδί σας χρειάζεται μια εξέταση που απαιτεί νηστεία (όχι να φάει ή να πιει), είναι καλύτερο να προγραμματίσετε την εξέταση για το πρώτο πράγμα το πρωί. Θα πρέπει επίσης να φέρετε ένα σνακ για μετά.
  • Προσφέρετε άφθονο νερό. Εάν η εξέταση δεν απαιτεί περιορισμό ή αποφυγή υγρών, ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει πολύ νερό την προηγούμενη ημέρα και το πρωί της εξέτασης. Για μια εξέταση αίματος, μπορεί να διευκολύνει την αιμοληψία, επειδή βάζει περισσότερο υγρό στις φλέβες. Για μια εξέταση ούρων, μπορεί να διευκολύνει την ούρηση όταν χρειάζεται το δείγμα.
  • Προσφέρετε μια απόσπαση της προσοχής. Πάρτε μαζί σας ένα αγαπημένο παιχνίδι ή βιβλίο για να αποσπάσετε την προσοχή του παιδιού σας πριν και κατά τη διάρκεια του τεστ.
  • Παρέχετε σωματική άνεση. Εάν ο πάροχος πει ότι είναι εντάξει, κρατήστε το χέρι του παιδιού σας ή παρέχετε άλλη σωματική επαφή κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Εάν το μωρό σας χρειάζεται μια εξέταση, παρηγορήστε το με ήπια σωματική επαφή και χρησιμοποιήστε μια ήρεμη, ήσυχη φωνή. Κρατήστε το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης, εάν σας επιτρέπεται. Αν όχι, σταθείτε εκεί που το μωρό σας μπορεί να δει το πρόσωπό σας.
  • Σχεδιάστε μια ανταμοιβή για μετά. Προσφέρετε στο παιδί σας μια λιχουδιά ή κάντε ένα σχέδιο για να κάνετε κάτι διασκεδαστικό μαζί μετά το τεστ. Η σκέψη για μια ανταμοιβή μπορεί να βοηθήσει να αποσπάσει την προσοχή του παιδιού σας και να ενθαρρύνει τη συνεργασία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

 

Οι συγκεκριμένες προετοιμασίες και οι συμβουλές εξαρτώνται από την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού σας, καθώς και από τον τύπο του τεστ που θα εκτελεστεί.

Υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω σχετικά με την προετοιμασία του παιδιού μου για εργαστηριακή εξέταση;

Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τις εξετάσεις ή εάν το παιδί σας έχει ειδικές ανάγκες, μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Μπορείτε να συνεργαστείτε για να συζητήσετε τον καλύτερο τρόπο προετοιμασίας του παιδιού σας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης.

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD
ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η παιδίατρος Βικτωρία Κούγια είναι πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας με σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. και έχει προϋπηρεσία σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη.

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

Περιεχομενο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΜΦΑΛΙΟΥ ΛΩΡΟΥ ΣΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ
ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΑΓΚΩΝΕΙ : TI ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;
ΚΟΙΝΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΓΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ
ΧΕΙΜΩΝΑΣ : ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ ΣΕ ΒΡΕΦΗ & ΠΑΙΔΙΑ
ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ     
ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ : ΤΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ;
ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΚΟΥΓΙΑ MD

ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.